Saadaval uurimissaalides
 

Nõukogude Eesti nr.23

LeidandmedEFA.203.f.1581
FondTallinnfilm AS
Filmiliikkroonika

Sisukirjeldus


1. Sõjaveteranid I. Panfilovi nim diviisi moodustamise 25. aastapäeval, lillede asetamine I. Panfilovi büstile, paraad.
2. EÜE töösuve avamisel kõneleb A. Aarna, üliõpilased töötavad ehitusel Saaremaal, malevlased heina tegemas ja lõkkeõhtul.
3. Portreepala restauraator A. Vartist, A. Vart restaureerib Oleviste Gildi saali Tallinnas.
4. Loodussõbrad ürgmetsas Alutagusel.
5. Kingissepa nim Karja näidissovhoosis alustatakse Angla tuuleveskite restaureerimist, ekraanil sovhoosi direktor V. Laur.
6. VSÜ Kalevi VII suursõit Pirita uuel ringrajal.
7. NSVL meistrivõistlused jalgratturite tänavasõidus Tartus, ekraanil A. Dohljakov jt.
TootjaTallinnfilm
Tootmisaasta
1966
Värvusmustvalge
Kandjafilmilint
Kestus00:09:18
Tegijad
režissöörReet Kasesalu
operaatorT. Kuzmin
operaatorI. Kozlova
operaatorH. Martinson
operaatorH. Roosipuu
operaatorT. Kirdelaht
operaatorE. Vaher
Dialoogi keeledeesti
MärkusedDigiteeritud projekti "Kroonikafilmid 1914-1991" raames.
KonteinerVHS

KonteinerBETACAM-SP

EraldusvõimeHD 1440x1080
Kaadrisagedus24
Konteinermov
Video kodeeringProRes 422 HQ
Heli kodeeringPCM
NimetusKestus
Põhifilm00:09:18
Põhifilm00:09:18
PealkiriSisukirjeldusTegijadAlgusLõppKestus
SõjaveteranidSõjaveteranid I. Panfilovi nimelise diviisi moodustamise 25. aastapäeval. Reamees Grigori Šemjakin seisab diviisi aastapäeva pidulikul rivistusel. Tema on üks ellujäänud 28 panfilovlasest, kes langesid 16. novembril 1941 Moskva lahingus Dubosekovo küla juures. Ellu jäi ka Illarion Vassiljev, kes samuti osaleb pidulikul üritusel. Diviisiülem kindralmajor Ivan Panfilov hukkus paar päeva hiljem ning diviisile omistati tema auks Panfilovi nimi 23. novembril 1941. Diviisi 25. aastapäeva tähistatakse lillede asetamisega I. Panfilovi mälestussamba jalamile, kõnedega, diviisi lipu austamisega ning sõjaväeosa paraadiga. Sõjameeste noorem põlv peab pühaks panfilovlaste kuulsat nime ning marsib au andes tribüüni eest mööda.
režissöörReet Kasesalu
operaatorInessa Kozlova
toimetajaLeo Ilves
helioperaatorRaimond Schönberg
00:00:0000:01:5300:01:53
ÜliõpilasehitajadEesti Üliõpilasnoorsoo Ehitusmaleva töösuvi, selle avamine ja ülevaade tegevustest. Üliõpilaste malevasuve avamisel kõneleb Tallinna Polütehnilise Instituudi rektor Agu Aarna. Malevarühmad on üles rivistatud Estonia teatri juures. Vormis malevlased hoiavad Saaremaa rühmade embleeme - Sõrve, Karja, Kõljala ja Muhumaa rühm. Hoitakse suurt vimplit, millel kiri "Eesti Üliõpilasnoorsoo Ehitusmalev". Praam lahkub Virtsu sadamast. Saaremaa kadakad ja kiviaiad tervitavad noori. Saarlastega on töökuses raske rinda pista, kuid tudengidki pole algajad. Rühma rivistus ja lipu heiskamine. Ehitusplatsil tõstab kraana talasid paika, laotakse müüri. Sellel suvel on kavas valmis ehitada 30 uut hoonet - elumaju, karjalautu ja muid hooneid. Üliõpilaste pühapäev möödub heina tehes ja hilisõhtul lõkketule paistel kiikudes ja jenkat tantsides.
režissöörReet Kasesalu
operaatorHarri Martinson
toimetajaLeo Ilves
helioperaatorRaimond Schönberg
00:01:5300:03:1500:01:22
Alfred VartPortreepala restauraator Alfred Vartist. 14.-18. sajandist pärit arhitektuurimälestise Tallinna hobuveski silt. Restauraator Alfred Vart on juba neli aastakümmet kõrvaldanud ajahaavu Tallinna palgeilt. Tema käsi on ühtaegu nii kunstniku kui ka arsti käsi. Oleviste gildi saali kuue võlvi ja neid toetava kahe kaheksatahulise piilari restaureerimise juures on ta teinud suure töö. Ka puidust ukse juures teeb Alfred Vart haamri ja peitliga vajalikke parandusi. Ukse kaunis dekoor saab uue hingamise ning teisedki puitnikerdused taastatakse. Tavaliselt jäävad vanalinna ehitisväärtuste taastajad tundmatuiks kunstnikeks, kuid mitte Alfred Vart.
režissöörReet Kasesalu
operaatorEvald Vaher
toimetajaLeo Ilves
helioperaatorRaimond Schönberg
00:03:1500:04:1000:00:55
Kas tunned maad?Loodusesõbrad Alutaguse metsades Poruni jõe kallastel asuvat ürgmetsa uurimas. Ida-Virumaal asuvad Alutaguse metsad on hõreda inimasustusega ja ühed Eesti ürgsema loodusega alad. Illuka vallas voolab Poruni jõgi, mis suubub Narva jõkke. Tartu Riikliku Ülikooli üliõpilased on uurimisretkel selles inimtegevusest puutumatus kohas. Mootorpaat toob loodusehuvilised kohale. Jõe kallastel kasvab liigirikas laialehine mets. Kõik üllatuslikud leiud, huvitavad seene- ja taimeliigid pannakse kirja ja pildistatakse. Männi otsas on merikotka pesa. Üliõpilaste järel peaksid siinse kohaga tutvuma tulema ka looduskaitsjad, et Poruni jõe ürgoru põlismets jääks matkajaile elamusi pakkuvaks avastuseks.
režissöörReet Kasesalu
operaatorToomas Kirdelaht
toimetajaPeep Puks
helioperaatorRaimond Schönberg
00:04:1000:05:3700:01:27
Angla tuulikudSaaremaal asuvate Angla tuuleveskite restaureerimine. Kunagi oli Angla küla tuulikutemäel koguni üheksa tuuleveskit. Kodu-uurija Albert Seppeli uurimistöö tulemusel saab neid töökorras tuulikuid vanadel fotodel näha. Praegu on tuulikud aga suuremal või vähemal määral lagunenud. Kingissepa rajooni Karja näidissovhoos eraldas raha nende taastamiseks. Majandi direktor Voldemar Laur hindab koos meistrimeestega tuulikute seisukorda. Saaremaale nii iseloomulikud pukktuulikud ei tohiks kaduda maastikupildist.
režissöörReet Kasesalu
operaatorHarri Martinson
toimetajaLeo Ilves
helioperaatorRaimond Schönberg
00:05:3700:06:1400:00:37
SportNSV Liidu meistrivõistlused jalgratturite tänavasõidus Tartus. Stardipaigast Julius Kuperjanovi tänaval stardib 163 ratturit. Läbida tuleb 23 ringi Tartu tänavate tõuse ja käänakuid. Lisaks raskele rajale vaevab võistlejaid kõrvetav kuumus. Lossi tänava tõus Toomemäele. Joostes annab treener võistlejale veepudeli. Meie meeste võiduvõimalusi vähendavad rataste tehnilised probleemid. Pealtvaatajad ääristavad võistlusrada. Jakobi mäe ristmikult keeravad ratturid jälle kesklinna suunas. Meie meestest teeb parima sõidu Jaan Klaassepp. Viimase ringi läbivad vaid 30 võistlejat. Finišipaigas oodatakse lõpetajaid. Ülekaalukalt võidab tänavasõidu Armee Keskspordiklubi rattur Aleksandr Dohljakov. Autasustamine.
režissöörReet Kasesalu
operaatorHans Roosipuu
operaatorHarri Martinson
toimetajaLeo Ilves
helioperaatorRaimond Schönberg
00:06:1400:07:3900:01:25
SportVSÜ Kalevi VII suursõit Pirita-Kose–Kloostrimetsa ringrajal. NSV Liidu 1966. aasta autospordi meistrivõistlused ringrajasõidus toimuvad uuel Pirita-Kose–Kloostrimetsa ringrajal 9. ja 10. juulil. Võistlevad autod Moskvitšide ja Volgade klassis. Suurem osa ajast tuleb võistelda vihmast märjal teel. Moskvitšide start ja kurvivõtt Rummu teel. Finišilipp kuulutab selle klassi võitjaks moskvalase Lesovski. Volgade finaalsõit algab avariiga - arvukalt startinud masinatest sõidab üks rajalt välja ning katkine Volga jääb tee äärde. Võistlusi jälgib rohkesti pealtvaatajaid. Mõnel autol on kurvist välja tulles külg ees, veepilv saadab võistlejaid. Volgade klassis viivad leningradlased koju kolm esikohta. Võitjaks tulnud Jermakovi keskmine kiirus oli 105 km/h.
režissöörReet Kasesalu
operaatorToivo Kusmin
operaatorToomas Kirdelaht
toimetajaLeo Ilves
helioperaatorRaimond Schönberg
00:07:3900:09:1800:01:39